Boekhouden. Zelf doen of uitbesteden?

Het bijhouden van de boekhouding is over het algemeen niet de favoriete bezigheid van de (zelfstandige) ondernemer. Boekhouden is omgeven van een sfeer van “moeilijk”, “saai”,  “strafwerk”,  en “vervelend, maar noodzakelijk”.

Het is mij niet echt duidelijk wie echt schuldig is aan deze beeldvorming, maar hij is meestal niet terecht. Boekhouden moeilijk? Volgens mij niet echt. Wanneer de boekhouding goed opgezet is en echt aansluit bij de dagelijkse praktijk van de onderneming, dan maakt de “herkenning” een en ander veel eenvoudiger. Boekhouden saai? Als het goed is, dan geeft het precies de dynamiek van de onderneming weer. En wanneer je je eigen onderneming saai vindt, dan heb je echt een probleem.

De boekhouding is noodzakelijk. Je hebt de cijfers immers nodig voor de BTW aangifte en andere belastingaangiften. Wanneer je wacht met het verzorgen van jouw boekhouding tot je de aangifte “morgen” moet inleveren, dan voelt dat vervelend. Dat vervelende komt echter meer door de stress dan door het boekhouden zelf. Als het even tegenzit, dan wordt je geconfronteerd met gegevens uit de categorie van “als ik dat eerder geweten had…”.

 Vaak wordt de boekhouding volledig uitbesteed. “Mijn boekhouder zorgt er voor en de aangiften worden op tijd ingeleverd. Ik heb er geen omkijken naar.” In mijn ogen wat gevaarlijk. Er zijn namelijk een paar zaken in het ondernemen die je niet kan uitbesteden: jouw verantwoordelijkheid voor de aangiften (ook al doet jouw boekhouder het helemaal, jij bent en blijft verantwoordelijk), maar ook de verantwoordelijkheid voor een goede bedrijfsvoering. Wanneer je dat laatste wilt uitbesteden, dan heb ik maar één advies: zoek een goede werkgever.

Een goed ingerichte en goed bijgehouden boekhouding is de spiegel waar je als ondernemer regelmatig in kijkt om te beoordelen of het je zint wat je ziet. Wanneer jouw boekhouder jou deze spiegel voor houdt en je herkent niet wat je ziet, dan zijn er maar een paar mogelijkheden: òf je bent de controle over jouw bedrijf kwijt òf jouw boekhouder toont een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het kan natuurlijk nog erger: het is een combinatie van die twee.

Ik geloof er sterk in dat “het dicht op de cijfers zitten” een enorme bijdrage aan het succes van jouw onderneming zal geven. Zullen we er samen aan werken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *